Alapanyagok

A DMLS (Direct Metal Laser Sintering) 3D fémnyomtatás során az alapanyag por formájában van jelen. Ezeket különféle kiszerelésben vásárolhatjuk meg az alapanyaggyártótól vagy akár a gépgyártótól is. Mivel a fémpor előállítási költsége igen magas, ennek következtében véges számú alapanyagtípus áll a rendelkezésünkre. Alább olvashatók a nálunk használt fémporok általános leírása és a belőlük készült darabok főbb mechanikai tulajdonságai.

Maraging Steel Ms1

Eredetileg a repülőgép ipar számára fejlesztett anyag, amely megfelel az EN-1.2709 (-X3NiCoMoTi18-9-5) típusú vákuumindukciós olvasztással gyártott acélnak. Ideálisan használható szerszámgyártáshoz (DirectTooling), mivel nagyon jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, könnyen hőkezelhető, így kiváló keménységet és szilárdságot biztosít. Nyomtatást követően megmunkálható, szikraforgácsolható, hegeszthető, polírozható, bevonatolható a darab, illetve 6 órán át 490 °C-on tartva a darabot több, mint 50 HRC-s felületi keménység érhető el. A rétegről-rétegre történő építés következtében egy anizotróp szerkezetet kapunk, amely hőkezeléssel csökkenthető vagy akár teljes mértékben megszüntethető.

Fröccsöntő szerszámok esetén lehetőség van formakövető belső 3D hűtőrendszer kialakítására. Kisebb (max ~80x80x80 mm) termékek esetén jellemzően ±20 μm-es pontosság érhető el az építés során, míg nagyobb daraboknál ez körülbelül ±50 μm.

Az épített alkatrészek mechanikai tulajdonságai:

MaragingSteel MS1

Hőkezelés nélkül

Hőkezelt

Folyáshatás (Mpa)

1000

1900

Szakítószilárdás (Mpa)

1100

2000

Szakadási nyúlás (%)

8

2

Keménység (HRC)

33-41

50-56

Formakövető hűtőkörrel ellátott szerszámbetét és CT felvétele ( 3D fémnyomtatás )

 

Formakövető belső hűtőkört tartalmazó szerszámbetét építés utáni állapota(bal) és CT felvétele (jobb).

 

 

 

StainlessSteel PH1

A PH1-es rozsdamentes fémporunk kiváló korrózióállósággal és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, kiváltképp a kiválásos keményítés hatására. Ezt a típusú alapanyagot számos olyan mérnöki alkalmazásban használják, ahol a nagy keménység és szilárdság mellett fontos a jó korrózióállóság, így alkalmas prototípus-, funkcionális alkatrészek gyártásához, egyedi vagy kis szériás darabok, illetve pótalkatrészek készítéséhez. Az optimális beállítási paraméterek alkalmazása mellet maximum ±20 μm-es pontosság érhető el vele. A standard paraméterek használatával az elkészült munkadarab mechanikai tulajdonságai minden irányban közel azonosak lesznek. Nyomtatást követően igény szerint megmunkálható, szikraforgácsolható, hegeszthető, polírozható vagy akár bevonatolható a darab.

Az épített alkatrészek mechanikai tulajdonságai:

StainlessSteel PH1

Hőkezelés nélkül

Hőkezelt

Folyáshatás (Mpa)

1050

1170

Szakítószilárdás (Mpa)

1150

1310

Szakadási nyúlás (%)

16

12

Keménység (HRC)

30-35

min. 40

Rozsdamentes acél mintadarab ( 3D fémnyomtatás )Rozsdamentes acélból készült bemutató mintadarab

CobaltChrome MP1

A Cobalt Chrome MP1-es fémporból készült alkatrészek kémiai összetétele megfelel a magas szén-dioxid tartalmú CoCrMo ötvözeteknek.  Nikkelmentesek (<0,1% nikkeltartalom) és finom, egyenletes kristályszemcsés szerkezettel jellemezhetők. Az EOS CobaltChrome MP1 megfelel az ISO 5832-4 és az ASTM F75  öntött implantátum ötvözetek, valamint az ISO 5832-12 és az ASTM F1537 szabványoknak megfelelő kovácsolt implantátumok kémiai és mechanikai specifikációinak, kivéve a  maradó nyúlás értéket. Ez azonban növelhető magas hőmérsékleten történő feszültségmentesítéssel vagy izosztatikus préselés révén (HIP).

Fontosabb mechanikai és kémiai tulajdonságok:

 • CoCrMo szuperötvözet prototípus gyártásra és különleges alkalmazásokhoz
 • építés utáni szakító szilárdság: 1400 MPa
 • nagy szilárdságú, hő és korrózió álló
 • biokompatibilis (Ni max. 0,1%)
 • alkalmazási területek
  •  magas hőmérsékletű mérnöki alkalmazások
  •  orvosi implantátumok
  •  fogorvosi eszközök, implantátumok