Formakövető hűtőrendszerek

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a különböző polimerek. Míg a 90-es években alig 100 millió tonna műanyagot dolgoztak fel évente, addigra ez a szám mára már meghaladja a 300 millió tonnát. Ennek több, mint egyharmadát fröccsöntéssel állítják elő. A fröccsöntés nem más, mint az olvadáspontja fölé melegített polimer ömledék nagy sebességgel szűk beömlőnyíláson át zárt szerszámba fecskendezése. A szerszámban a kis viszkozitású ömledék kitölti a termék geometriájának megfelelő teret, majd nagy nyomáson a zárt szerszámban hagyjuk kihűlni, megszilárdulni a fröccsöntött terméket. Mivel a fröccsöntés egy szakaszosan ismétlődő eljárás, ezért gazdaságosságát döntően befolyásolja az ismétlődő szakaszok hossza, az az a ciklusidő.

A fröccsöntési ciklus legmeghatározóbb része a hűlési idő, amely:

  • szerszámtól,
  • feldolgozási hőmérséklettől,
  • darabtérfogattól
  • geometriai összetettségtől

függően a teljes ciklus több mint felét is kiteheti. A termék minőségét nagymértékben befolyásolja a hőelvonás egyenletessége, tehát a hűtés intenzitását úgy célszerű fokozni, hogy az minél egyenletesebb legyen. A termék hűtésének optimalizálása tehát rendkívül fontos része a szerszámtervezési folyamatnak. Az ún. formakövető hűtőcsatornák kialakításával, amely szinte csak a gyors prototípus gyártási technológiákkal lehetséges, nemcsak a hűtés hatékonysága, de a termék minősége is javítható.

Ez a kettős cél a hagyományos hűtési rendszereknél – ahol a hűtőköröket fúrással állítják elő – sokszor nem megvalósítható. Az ideális hűtőrendszer olyan lenne, ahol szoftveresen vagy tapasztalati úton tervezett hűtőkörök, akár változó keresztmetszetű csatornái tetszőleges nyomvonalon haladhatnának.

formakövető hűtőrendszer

Számos kutatás foglalkozik az optimális furatméret és -elhelyezés meghatározásával, de egyértelmű irodalmi ajánlások nincsenek. Általános megállapítás, hogy a hűtőfurat darabhoz közelebbi vezetésével csökken a ciklusidő, de minőségi problémák léphetnek fel. Az EOS cég ajánlásait a következő táblázat foglalja össze.

formakövető hűtőrendszer

 

Egyszerű darabok esetében, amelyek hagyományos forgácsoló megmunkálásokkal elkészíthetők, a szelektív lézeres szinterezés egy költséges eljárás.  A
rétegről-rétegre építő eljárások gyártási költségét a tervező az anyagköltség és a várható
gyártási idő minimalizálásával tudja csökkenteni.
Az anyagköltséget első sorban az építési térfogat befolyásolja. Az építési idő két tényezőre
bontható, az olvasztás és a porterítés idejére. Az olvasztás idejét döntően az építési térfogat
befolyásolja. A porterítés ideje egyedül a munkadarab építés irányú kiterjedésétől
(magasságától) függ. Tehát valószínűsíthető, hogy egy kisebb térfogatú kis magasságú darab
költséghatékonyan gyártható.

Amennyiben a betét nem a teljes magasságában tartalmaz hagyományos úton nem gyártható belső üregeket, sok esetben célszerű megosztani a betétet, egy forgácsolt és egy felépített részre, ahogy azt az alsó ábra is mutatja.

formakövető hűtőrendszer

 

 

Munkáink

Fröccsöntő szerszámbetét CT képe - MetalPrinting - 3D fémnyomtatásFröccsöntő szerszámbetét - MetalPrinting - 3D fémnyomtatás Szerszámbetét hűtőkörrel - MetalPrinting - 3D fémnyomtatás