Rólunk

Köszöntjük a MetalPrinting.hu oldalon!

fém 3D nyomtatás

Laboratóriumunk, mely a Széchenyi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékhez tartozik, 2015. január 1. óta az Audi Hungária Járműmérnöki Karán belül működik. Alap-, mester és doktori képzésben is részt vesz tanszékünk mind az oktatás, mind pedig a kutatás területén. A MetalPrinting csapata számos ipari együttműködést folytat hazai és nemzetközi vállalatokkal a kutatás-fejlesztés illetve laboratóriumi szolgáltatások területén. Laborunk elsőként kezdett el Magyarországon a fém 3D nyomtatás DMLS alapú technológiájával foglalkozni és bérnyomtatást vállalni, így egy nagy rutinnal rendelkező, segítőkész, megoldás orientált csapat áll a vevőink rendelkezésére.

Tanszékünkön ezen kívül működnek még további jól felszerelt, ipari megbízásokkal is foglalkozó laboratóriumok, mint például az anyagvizsgáló-, CT röntgen-, hegesztő-(vízsugaras vágógéppel) vagy éppen a polimertechnológia laboratórium.


A MetalPrinting LABORATÓRIUM BEMUTATÁSA

Laboratóriumunk 2011 óta működik és azóta vállalunk alkatrészgyártást 3D modell alapján DMLS – Direct Metal Laser Sintering – technológiával. Forgácsolással nem, vagy nehezen megmunkálható darabok (bonyolult geometriai formával és belső üregekkel rendelkezők), prototípus alkatrészek készíthetők fémből szerszámozás nélkül, rövid határidővel.

A fém 3D nyomtatás technológia legjellemzőbb alkalmazási területei a fröccsöntő szerszámok formabetétének és hűtőkörének készítése, különböző orvostechnikai alkalmazások (fogtechnika, egyedi implantátumok, csontpótlás … stb), valamint a gyors prototípus és kis szériás gyártás.

Formakövető hűtőkörök alkalmazásának előnyei

A fröccsöntési ciklus legmeghatározóbb része a termék hűlési ideje, amely nagy térfogatú és feldolgozási hőmérsékletű termékek esetén akár a ciklusidő felét is meghaladhatja. Formakövető hűtőkörök alkalmazásával nagymértékben javítható a szerszám hőelvonó képessége, ezáltal csökkentve a ciklusidőt és növelve a termelékenységet. Ugyanakkor a gyorsabb gyártás jobb termékminőséget is eredményez köszönhetően az egyenletesebb hőelvezetésnek, amely csökkenti a fröccsöntött termék vetemedését, zsugorodását.

Formakövető hűtőrendszerrel ellátott szerszámbetét szinterezése (fém 3D nyomtatás)Formakövető hűtőkörrel ellátott szerszámbetét metszeti képe.

További részleteket itt olvashat!

Orvostechnikai alkalmazási példák

Egyre közismertebb és elterjedtebb megoldás az orvostechnikában az egyénre szabott orvosi-biológiai implantátumok és segédeszközök alkalmazása. CT vagy MR diagnosztikai felvételekből rekonstruált modellek alapján a fém 3D nyomtatási technológiák megoldást nyújtanak a nagy teherbírású, optimalizált geometriájú implantátumok gyors és pontos legyártására. Az egyénre szabott implantátumok előnyei, szemben a katalógustermékekkel, a következők:

  • biztonságosabb, rövidebb műtét,
  • ezáltal a rehabilitációs idő is csökken,
  • kisebb traumát okoz a páciensnek,
  • kényelmesebb, az eredeti állapothoz hasonló érzést nyújt a könnyű, topológiailag optimalizált implantátum,
  • tartós, egyénenként figyelembe vett igénybevételeknek, terheléseknek megfelelő implantátum kerül beültetésre.

Alkalmazási példák: fogkorona-, koponya-, állkapocscsont pótlás, combnyak protézis…stb.

Prototípus/pótalkatrészek gyártása

Szériagyártás megkezdése előtt, akár már a tervezési fázisban segítségünkre lehet a kinyomtatott prototípus a geometriai és mechanikai tesztek elvégzéséhez. Továbbá a DMLS lehetőséget nyújt pótalkatrészek gyártására például, ha megszűnt a gyártói szerviztámogatás vagy rövid határidő alatt kell beszerezni a darabot.